Oven Rajt (©Reuters)
Oven Rajt (©Reuters)

Motivaciona priča dana: Sa 25 ponovo učio da hoda, pa osvojio olimpijsku bronzu

Vreme čitanja: 3min | uto. 27.07.21. | 18:34

Čelična volja Australijanca Ovena Rajta

Donele su nam Olimpijske igre u Tokiju već u uvodnim danima neke zanimljive rezultate - kao što je poraz američkih košarkaša od Francuske ili prvo izgubljeno finale kineskih stonotenisera na Igrama još od 2004. godine (u bilo kojoj kategoriji) - a, kada je reč o najvećoj sportskoj smotri na svetu, po običaju, tu su i razne emotivne priče o samim akterima, od kojih je većina inače daleko od očiju javnosti. 

Neke su pozitivne, neke negativne, neke duhovite, a danas smo dobili jednu vrlo motivišuću. Sa 31-godišnjim Australijancem Ovenom Rajtom u glavnoj ulozi...

Izabrane vesti

Od ove godine među olimpijskim disciplinama nalazi se i surf. Nama u Srbiji, a i generalno Evropljanima, vrlo stran sport. Ipak, premijerni osvajač medalje u surfu na Olimpijskim igrama, bronzani Oven Rajt, ima životnu priču koja privlači pažnju i koja bi mnoge mogla da natera da budu bolji, uporniji, odlučniji. 

Momak koji je 2015. prvi u istoriji surfinga dobio maksimalne ocene za čak dve vožnje na jednom turniru (pre njega se samo šest puta dogodilo da neko dobije maksimalnih 20 bodova za jednu vožnju) nekoliko meseci posle tog podviga doživeo je tešku povredu na treningu na Havajima. Bio je to pad koji mu je ugrozio ne samo karijeru, već i život. 

Iako u prvih mah nije delovalo tako ozbiljno, pa je tada 25-godišnji Rajt s plaže otišao kući da odspava, ispostavilo se da je doživeo povredu mozga i imao unutrašnje krvarenje. Lekari su ga spasili u poslednjim trenucima. 

Australijanac je u to vreme bio peti na svetskoj rang listi i borio se za titulu, ali ga je povreda usporila na putu ka tom cilju. Ne i potpuno zaustavila, jer se snagom volje posle godinu dana uspešno vratio na dasku. Osvojio je prvi turnir na kom je učestvovao 2017, iako je prethodno morao opet da uči da hoda. 

"Dosta toga mi je i dalje mutno, ali sećam se da su mi doktori rekli da je sve što znam i dalje tu, u mom mozgu, samo moram da ga pronađem", pričao je Rajt u ranijem intervjuu za BBC.

Ovaj Australijanac, inače, potiče iz surferske porodice. Sestra Tajler je svetska šampionka iz 2016. i 2017, a brat Majki se, takođe, profesionalno bavi ovim sportom. Jasno je da su mu porodica i prijatelji bili najveća podrška u trenucima krize.

"U početku nisam bio svestan koliko je situacija ozbiljna. Uporno sam zahtevao da mi donesu dasku, a nisam mogao normalno ni da stojim. Onda su mi kasnije dozvolili da idem u vodu ležeći na dasci. Kada sam se spustio niz prvi talas imao sam osećaj kao da sam savladao talas od tri metra".

Tada mu se tako samo činilo, ali 2019. je to i uspeo. Pobedio je na Tahitiju, jednom od najtežih turnira za surfere. 

Bio je to uvod u ono što se danas dogodilo. Oven Rajt se posvetio pripremi za Olimpijske igre i posle svega, može se reći da mu se san ostvario. Ne samo da se takmičio, već je i stigao do medalje. U vožnji za bronzu pobedio je dvostrukog svetskog prvaka, Brazilca Gabrijela Medinu.

"Osećam se kao da hodam po oblacima", izjavio je Rajt, poslavši svima poruku da "nema predaje".


tagovi

Olimpijske igre 2021Australija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara